Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges främsta Joomla!®-webbyrå       031-38 60 600     info@joomlaproffs.se

supportkille som svarar på vanliga frågor

Vanliga frågor och svar om Joomla CMS

Välkommen till vår FAQ-sida om CMS-verktyget Joomla! Här har vi samlat vanliga frågor och svar för att hjälpa dig förstå fördelarna med att använda Joomla för din webbplats. Upptäck varför Joomla är en kraftfull plattform som lämpar sig för både mindre och större webbprojekt. Läs om dess omfattande funktioner, det tillgänglighetsanpassade administrationsgränssnittet och inbyggda användarhantering. Vi tar även upp skillnaderna mellan Joomla och Wordpress samt förklarar varför Joomla minskar beroendet av externa tillägg. Utforska vår informativa och proffsiga FAQ för att få svar på dina frågor om Joomla CMS.

Vad är Joomla och varför bör jag använda det?

Joomla är ett kraftfullt och flexibelt CMS-verktyg som gör det möjligt för dig att bygga och hantera din webbplats på ett effektivt sätt. Det erbjuder ett brett utbud av funktioner och verktyg som passar både mindre och större webbprojekt. Med Joomla kan du skapa en dynamisk och skalbar webbplats som kan anpassas efter dina behov.

Hur skiljer sig Joomla från Wordpress?

Joomla är en mer omfattande plattform än Wordpress när det kommer till funktionalitet. Det är särskilt lämpligt för större webbplatser eller de som planerar att växa i framtiden. Sofistikerat flerspråkstöd och användarbehörigheter är inbyggt i kärnan och tillgängligt för tredje parts tillägg att använda.

Wordpress har sedan start haft fokus på bakåtkompatibilitet (vilket varit en lyckad strategi) medans Joomlas strategi är att adaptera till nya webbteknologiframsteg. T ex har man anpassat sig till nyheter i PHP 8 och MySQL 8 för både prestanda och säkerhet. Man ser också till att kontinuerligt uppdatera inbyggd mjukvara som Bootstrap 5.3+ och TinyMCE (textredigerare).

Men Joomlas styrka att sträva efter anpassningar i modern teknologi har också varit delvis smärtsamt då tidigare versioner av Joomla var mer komplicerat att uppgradera.

Även Wordpress styrka att sträva efter bakåtkompatibilitet har gjort att man hamnat efter mot moderna standarder i webbteknologi.

En fördel med Joomla är att det har ett brett utbud av funktioner och verktyg inbyggda i själva CMS-kärnan. Det innebär att du inte behöver lita lika mycket på externa tillägg (plugins) för att få grundläggande funktionalitet till din webbplats. Till skillnad från Wordpress, där man ibland kan drabbas av "pluginsjukan", kan du med Joomla bygga och anpassa din webbplats med hjälp av de inbyggda funktionerna och verktygen. Detta minskar risken för att fastna med föråldrade eller inkompatibla tillägg när det är dags att uppgradera din webbplats. Genom att förlita dig på Joomlas kärnfunktionalitet kan du ha en mer stabil och hållbar webbplatsadministration.

Vad är fördelarna med Joomlas inbyggda ACL?

Joomla har en inbyggd Access Control List (ACL) som ger dig möjlighet att hantera och kontrollera användaråtkomst till olika delar av din webbplats. Detta är särskilt användbart för medlemswebbplatser och andra tjänster där du behöver styra vilken information och funktionalitet som är tillgänglig för olika användargrupper. Med Joomlas ACL kan du enkelt skapa och anpassa användarroller och tilldela dem specifika behörigheter.

Vilka tekniska fördelar har Joomla jämfört med Wordpress?

Joomla bygger på en modern teknisk grund och använder ett avancerat ramverk med API och CLI inbyggt i kärnan. Joomla är mer villigt att anpassa sig efter nya teknologiska framsteg i t ex PHP 8 och MySQL 8 för att ta del av nya former av säkerhet och mer optimerad kod. Detta gör att det är mer kompatibelt med komplexa webbplatser och kräver mer teknisk kompetens för att arbeta med det (ur ett utvecklarperspektiv). Joomla har fler likheter med Drupal än med Wordpress när det gäller dess tekniska egenskaper. För företag och organisationer som har specifika krav och behöver mer anpassningsbarhet och skalbarhet kan Joomla vara det bästa valet.

Hur vanligt är Joomla som CMS-verktyg?

Joomla utgör för närvarande cirka 7% av alla CMS-verktyg som används på webben. Trots att detta kanske inte låter som mycket, är det ändå hundratals miljoner webbplatser som använder Joomla. Dess popularitet och användning har växt kontinuerligt över åren, vilket visar på dess pålitlighet och förmåga att möta olika webbutmaningar.