Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges främsta Joomla!®-webbyrå       031-38 60 600     info@joomlaproffs.se

en modern och futuristisk rymdraket

Joomla® 4.x / 5.x och framtiden

Joomla® har tagit ett stort steg framåt med den senare versionen 4.x genom att modernisera all kärnkod och använda de senaste teknologierna för att erbjuda en snabbare och mer responsiv plattform. Joomla® 4 använder nu fördelar i PHP 8, som erbjuder betydande prestandaförbättringar jämfört med sin föregångare, och Vanilla JS, som är lättare och snabbare än Jquery. Dessutom är Joomla 4 nu WCGA 2.0-kompatibel (både frontend och backend), vilket gör den till en av de mest tillgängliga CMS-plattformarna på marknaden. Med förbättrade SEO-funktioner och en ny lättare kodbas är Joomla® 4 det perfekta valet för framtiden av din webbplats.

Joomla 5: Ett modernt och effektivt innehållshanteringssystem

Joomla 5, den mycket efterlängtade versionen av det populära innehållshanteringssystemet, är redo att revolutionera sättet vi bygger och hanterar webbplatser på. Med fokus på modernisering och prestandaförbättringar introducerar Joomla 5 flera betydande funktioner som tillgodoser både utvecklare och webbplatsadministratörer. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste framstegen i Joomla 5.

En modern kodbas för framtiden

En av de mest betydelsefulla förändringarna i Joomla 5 är rensningen av äldre kod från tidigare versioner av Joomla. Det innebär att inget "legacy code" kommer att finnas kvar. Istället kommer allt att byggas på en modern kodbas med användning av moderna javascript-funktioner, de senaste PHP 8.1+ funktionerna och optimerade funktioner i MySQL 8. Detta skapar en stabil grund för Joomla:s framtid och möjliggör en modern och effektiv webbplattform.

Kraftfulla prestandaförbättringar med PHP 8.1+

Joomla 5 utnyttjar fördelarna med PHP 8.1 genom att använda asynkrona I/O-operationer (läs- och skrivoperationer) som kan köras i bakgrunden. Detta leder till en enorm prestandaökning för webbplatsen. PHP 8.1 ger oss verktygen att snabbt och effektivt hantera olika I/O-operationer, vilket resulterar i en smidigare och snabbare upplevelse för användarna.

Multidomänstöd för enkel flerspråkig hantering

En mycket efterlängtad funktion som introduceras i Joomla 5 är stödet för "multi-domain" direkt i kärnan. Detta innebär att det blir möjligt att driva flerspråkiga webbplatser på olika toppdomäner som .se, .com, .fr, .de och så vidare. Med detta flexibla system kan administratörer enkelt hantera flera webbplatser med olika domäner under samma Joomla-installation, vilket sparar tid och resurser.

Effektiv databashantering för bättre prestanda

Med utvecklingen av Joomla 5 tar man även hänsyn till de ökade skillnaderna mellan MySQL och MariaDB. För att hantera detta på ett effektivt sätt kommer ett Database Management System (DBMS) att införas. Detta gör det möjligt att dra nytta av de senaste prestandaförbättringarna och funktionerna som de nya databaserna erbjuder. I Joomla 5 kommer den befintliga metoden med "nested sets" att ersättas med rekursiva frågor (recursive queries), vilket är snabbare och mer effektivt vid skrivoperationer och särskilt fördelaktigt för webbplatser med tusentals artiklar, kategorier eller användare och användargrupper.

Uppdaterade komponenter för bästa användarupplevelse

I Joomla 5 kommer alla komponenter som används, såsom Bootstrap, CodeMirror och TinyMCE, att vara uppdaterade till de senaste och bästa versionerna. Detta säkerställer en smidig och modern användarupplevelse och ger utvecklare och webbadministratörer tillgång till de senaste verktygen och funktionerna för att bygga och anpassa sina webbplatser.

Joomla 5 kommer att erbjuda ett modernt och effektivt innehållshanteringssystem som bygger på en modern kodbas, erbjuder kraftfulla prestandaförbättringar, stödjer flerspråkig hantering med multidomänstöd och optimerar databashanteringen för bättre prestanda. Med uppdaterade komponenter och verktyg ger Joomla 5 utvecklare och webbadministratörer möjlighet att skapa och hantera webbplatser på en hög nivå.

Joomla 5 planeras att lanseras under fjärde kvartalet 2023 och kommer vara en enkel uppgradering ifrån v 4.x.

en söt uggla med glasögon

Varför Joomla?

Det finns många anledningar att välja Joomla för din webbplats. Joomla är inte bara populärt bland företag utan också bland organisationer och den offentliga sektorn, tack vare dess tekniska fördelar och de generella värderingarna som Joomla står för, vilket är viktigt för en långsiktig framtid. Vi har skrivit en längre text om detta som du kan hitta här: