Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges främsta Joomla!®-webbyrå       031-38 60 600     info@joomlaproffs.se

24 jan, 2019

Vad är ClassicPress?

En bärbar dator
Vad är ClassicPress?

Vad är ClassicPress? En alternativ väg för Wordpress-användare

Under de senaste månaderna har många inom Wordpress-sfären börjat ställa sig frågan: Vad är ClassicPress? Detta har uppstått som en reaktion på lanseringen av Wordpress 5, som introducerade den omdiskuterade Gutenberg-editorn.

För att förstå ClassicPress kan vi först lista några av de faktorer som har bidragit till Wordpress popularitet de senaste åren:

  • Utmärkt bakåtkompatibilitet
  • Minimal kärna
  • Oberoende av tredjeparts kod/ramverk

Dessa egenskaper gjorde att Wordpress blev mycket populärt bland webbyråer och tillverkare av tillägg. De kunde enkelt utveckla och anpassa funktioner för sina webbplatser och förlita sig på att deras kod fungerade i både äldre och nyare versioner av Wordpress.

Wordpress 5 innebar en radikal förändring jämfört med tidigare versioner. Gutenberg introducerade en helt ny metod för att bygga webbsidor med avancerade layouter, vilket är enkelt och användarvänligt. MEN Gutenberg kräver också modern kod och moderna tredjeparts-ramverk som React.js.

Detta har skapat oro och uppdelning bland dem som arbetar med Wordpress. För de som förlitade sig på Wordpress gamla modell med en liten kärna och utan tvång att använda externa ramverk blev det nödvändigt att vidta drastiska åtgärder.

Eftersom Wordpress är ett öppen källkod-projekt är det möjligt att göra en "fork" av hela projektet. Att göra en fork innebär att man tar all den befintliga koden och separerar den från originalprojektets utvecklingsgren (Wordpress), för att skapa en helt oberoende gren där en ny väg framåt kan skapas.

Vid den senaste versionen av Wordpress 4 gjordes detta för att undvika Gutenberg. Detta nya projekt kallas ClassicPress.

ClassicPress påminner mycket om Joomlaprojektet i sin struktur, med fokus på demokratiska beslut och att det inte drivs av ett företag.

Vi ser ClassicPress som en naturlig utveckling av mjukvara som tvingas att utvecklas åt ett håll som den stora gemenskapen inte kan eller håller med om. På samma sätt skapades Joomla för cirka 12 år sedan när det separerades från ursprungsprojektet Mambo.

Vi följer med spänning utvecklingen av Wordpress och ClassicPress och kommer att utnyttja båda projekten baserat på vad som passar bäst för just ditt webbprojekt.

Om du vill veta mer om ClassicPress kan du besöka deras webbsida: https://www.classicpress.net/

Du kan också följa dem på Twitter: https://twitter.com/GetClassicPress

Eller besöka deras GitHub-sida: https://github.com/ClassicPress


Taggar: