Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges främsta Joomla!®-webbyrå       031-38 60 600     info@joomlaproffs.se

en hackare sitter vid dator

Säker webbsida med Joomla®

Joomla® tar säkerhet på allvar och är en av de mest säkra CMS-plattformarna out of the box. Med kontinuerliga uppdateringar håller Joomla® steget före potentiella säkerhetshot. Som en av de mest populära CMS-plattformarna har hackare försökt hacka Joomla® i åratal, vilket har hjälpt Joomla® att förbättra sin säkerhet. Med miljontals aktiva webbplatser har Joomla® blivit grundligt testat i den riktiga världen, vilket gör det till ett tillförlitligt val för vilken webbplats som helst - även de med extrakrav på förhöjd säkerhet.

ett digital nätverk

Extra lager med säkerhet

Även om Joomla redan är en säker CMS-plattform finns det tredjeparts säkerhetstillägg tillgängliga som kan lägga till ett extra säkerhetslager för webbplatser som kräver det. Dessa tillägg fungerar ofta tillsammans med servern för att öka säkerheten genom sofistikerade och säkra .htaccess-, web.config- eller nginx-konfigurationer, samt lägger till en extra lättkonfigurerbar brandvägg som kan skydda din webbplats mot de flesta vanliga attacker. Dessa tillägg är ett utmärkt val för dem som vill öka säkerheten på sin webbplats ytterligare.

10 tips för att säkra din webbplats

En säker webbplats är avgörande för att skydda din online-närvaro och undvika potentiella hot och angrepp. Här är 10 tips som hjälper dig att säkerställa att din webbplats är skyddad mot skadlig aktivitet och håller dina besökare trygga.

Att ha en säker webbplats är av yttersta vikt i dagens digitala landskap. Med hot om skadlig aktivitet och attacker som ständigt lurar är det nödvändigt att vidta åtgärder för att skydda din webbplats och dina besökare. Här är 10 tips för att säkerställa att din webbplats är så säker som möjligt.

  1. Håll din webbplats och plattform uppdaterad: Se till att du regelbundet uppdaterar både din webbplats och den plattform du använder, oavsett om det är Joomla, Wordpress eller något annat system. Uppdateringar innehåller ofta viktiga säkerhetsförbättringar och patchar för kända sårbarheter.

  2. Använd starka och unika lösenord: Enkla lösenord är enkla att gissa eller knäcka. Se till att använda starka och unika lösenord för alla konton som är associerade med din webbplats, inklusive administratörsinloggning och databasåtkomst.

  3. Implementera tvåfaktorsautentisering: Tvåfaktorsautentisering lägger till en extra säkerhetsnivå genom att kräva ytterligare verifieringssteg för att få tillgång till ditt webbplatskonto. Det kan vara till exempel ett engångslösenord via SMS eller en autentiseringsapp.

  4. Säkerhetskopiera regelbundet: Säkerhetskopior är din räddning om något skulle gå fel. Regelbundna säkerhetskopior av din webbplats och dess databas är avgörande för att snabbt kunna återställa webbplatsen om den skulle bli komprometterad.

  5. Använd säkra teman och tillägg: Om du använder Joomla eller Wordpress, se till att välja teman och tillägg från betrodda källor. Dessa källor har vanligtvis bättre säkerhetspraxis och kontrollerar sina produkter regelbundet för sårbarheter.

  6. Övervaka din webbplats för skadlig aktivitet: Genom att använda säkerhetsverktyg och övervakningstjänster kan du upptäcka och hantera skadlig aktivitet i realtid. Detta inkluderar att övervaka förändringar i filer, otillåtna inloggningsförsök och andra misstänkta beteenden.

  7. Använd HTTPS och SSL-certifikat: En säker webbplats bör använda HTTPS-protokollet och ha ett giltigt SSL-certifikat installerat. Detta krypterar kommunikationen mellan webbplatsen och dess besökare och hjälper till att skydda känslig information.

  8. Skydda administratörsinloggningen: Byt standardinloggningsadressen för din webbplatsadministratör och använd en unik inloggnings-ID. Detta försvårar det för potentiella angripare att hitta och rikta inloggningsformuläret.

  9. Övervaka och hantera användarrättigheter: Se till att endast nödvändiga personer har åtkomst till administrativa funktioner och att användarrättigheter är ordentligt konfigurerade. Minska risken för obehörig åtkomst genom att begränsa rättigheterna till dina användare.

  10. Utbilda ditt team och dina användare: Utbildning är nyckeln till att upprätthålla en säker webbplats. Se till att ditt team och dina användare är medvetna om säkerhetspraxis, inklusive hur man identifierar misstänkt e-post, undviker skadlig kod och rapporterar potentiella hot.

Att säkerställa säkerheten för din webbplats är en löpande process. Genom att tillämpa dessa 10 tips kan du öka skyddet för din webbplats och minska risken för potentiella hot och attacker. Kom ihåg att alltid vara vaksam och regelbundet granska och uppdatera säkerhetsåtgärderna för att hålla dina besökare och din online-närvaro säkra.

Kontakta oss på Joomlaproffs om du behöver ytterligare hjälp med att säkra din webbplats eller om du har andra frågor kring Joomla och Wordpress. Vi är dedikerade till att erbjuda högkvalitativa tjänster och support för att hjälpa dig att lyckas online.

en tjej sover gott

Sov gott med Joomlaproffs

På Joomlaproffs tar vi säkerhet på största allvar, och det gäller även vårt webbhotell och servrar. Alla våra kunders webbplatser finns på servrar med extra  säkerhetsåtgärder på plats, inklusive antivirusprogram, brandväggar, webbapplikationsbrandväggar, PHP-säkerhetslager, patchhantering och verktyg för domänreputation. Dessutom utför vi nattliga säkerhetskopieringar för att fastställa att er data är trygg och säker.

Du kan lita på oss för tillförlitliga och säkra webbhotelltjänster för din Joomla-webbplats.