Tillgänglighets-
anpassade webbplatser (WCAG 2.x)
Vi bygger och skapar webbsidor som uppfyller de stränga kraven i WCAG 2.x-standarden. Vi förstår vikten av tillgänglighet och strävar efter att göra webben tillgänglig för alla användare, oavsett deras funktionsförmåga.
WCAG 2.x, eller Web Content Accessibility Guidelines 2.x, är en internationellt erkänd standard som fastställer riktlinjer för att göra webbinnehåll mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar. Genom att följa dessa riktlinjer kan vi skapa webbsidor som är användarvänliga och tillgängliga för en bredare publik.
Vi försöker alltid att tillämpa bästa praxis och använda tillgänglighetsfunktioner som textalternativ för bilder, tydliga navigeringsstrukturer och kontrastrika färger för att säkerställa att alla användare kan njuta av en smidig och inkluderande webbupplevelse.
Youtube-presentation om tillgänglighetsanpassade hemsidor
Välkommen till vår video där vi utforskar vikten av tillgänglighetsanpassade webbplatser!
I denna video tar vi dig med på en informativ resa och delar med oss av vår expertis inom tillgänglighetsanpassning enligt WCAG 2.0-riktlinjerna.
Testa din hemsida: https://webbriktlinjer.se/testa-din-webbplats/
Varför tillgänglighetsanpassa er webbplats?
Att tillgänglighetsanpassa er webbsida är inte bara ett moraliskt imperativ, det är också en strategisk investering för er verksamhet. Här är lite information kring tillgänglighetsanpassningar med webbplatser byggda med Joomla CMS:
-
WCGA 2.0-kompatibilitet i Joomla 4: Joomla 4 är det första CMS-verktyget som erbjuder fullständig WCAG 2.0-kompatibilitet i hela administrationsgränssnittet. Genom att välja Joomla 4 som plattform för er webbsida kan ni vara säkra på att ni följer de senaste tillgänglighetsstandarderna.
-
Demokratiska värden och flerspråkigt stöd: Joomla har alltid värderat demokratiska värden och inkludering. Genom att tillgänglighetsanpassa er webbsida visar ni ert engagemang för att erbjuda en likvärdig upplevelse för alla användare, oavsett deras funktionsförmåga. Dessutom erbjuder Joomla omfattande stöd för flera språk, vilket möjliggör en bredare publik och global närvaro.
-
YOOtheme Pro 4.0 med WCAG 2.0-kompatibilitet: Vi använder YOOtheme Pro som vår sidbyggare för många av våra projekt. Med den senaste versionen, YOOtheme Pro 4.0, har vi tagit ett stort kliv framåt när det gäller tillgänglighet. Genom att kombinera YOOtheme Pro 4.0 och Joomla 4 får ni en kraftfull och användarvänlig grund för er webbsida, samtidigt som ni säkerställer tillgänglighetsanpassning.
Genom att tillgänglighetsanpassa er webbsida med hjälp av Joomla 4 och YOOtheme Pro 4.0 får ni en modern, lättanvänd och tillgänglig webbplats. Ni visar er omsorg om användarupplevelsen och når ut till en bredare målgrupp. Genom att följa WCAG 2.0-standarden säkerställer ni att er webbplats är tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar och att ni följer de senaste bestämmelserna för webbtillgänglighet.
Låt oss hjälpa er att skapa en tillgänglighetsanpassad webbsida som främjar er verksamhet och ger en inkluderande upplevelse för alla användare. Kontakta oss idag för att komma igång!
Skillnader på WCAG standarder
WCAG 2.0
- Publicerad: December 2008.
- Omfång: Fokuserar på att ge en bred uppsättning rekommendationer för att göra webbinnehåll mer tillgängligt för människor med funktionsnedsättningar, inklusive blindhet, dövhet, begränsad rörlighet, talhandikapp, ljuskänslighet och inlärnings- och kognitiva begränsningar.
- Innehåll: Presenterar testbara kriterier, inte teknikspecifika, för att säkerställa webbtillgänglighet på olika enheter såsom datorer, bärbara datorer, surfplattor och mobiltelefoner.
WCAG 2.1
- Publicerad: Juni 2018.
- Förbättringar från 2.0: WCAG 2.1 bygger på grunden som lades av WCAG 2.0. Den är bakåtkompatibel, vilket innebär att innehåll som överensstämmer med WCAG 2.1 också överensstämmer med WCAG 2.0.
- Fokus: Syftar till att förbättra webbtillgängligheten särskilt för tre huvudgrupper: användare med kognitiva eller inlärningssvårigheter, användare med nedsatt syn och användare med funktionsnedsättningar på mobila enheter.
- Viktiga tillägg: Introducerade nya framgångskriterier som Orientering (AA), Identifiera inmatningssyfte (AA), Textavstånd (AA) och Innehåll vid Hover eller Fokus (AA). Dessa tillägg var strukturerade för att vara testbara och teknikneutrala.
WCAG 2.2
- Publicerad: Oktober 2023.
- Förbättringar från 2.1: Fortsätter arbetet med WCAG 2.1 med ytterligare förbättringar. WCAG 2.2 är bakåtkompatibel med både 2.0 och 2.1.
- Fokus: Liknande 2.1, betonar den att förbättra vägledningen för användare med kognitiva eller inlärningssvårigheter, nedsatt syn och de som använder mobila enheter.
- Viktiga tillägg: Innehåller nya kriterier som Fokus inte skymt (Minimum) (AA), Dragrörelser (AA) och Tillgänglig autentisering (Minimum) (AA). Tog bort ett kriterium (4.1.1 Parsing) från 2.1. Nya avsnitt behandlar också överväganden om integritet och säkerhet.
- Råd: Uppmuntrar till antagande av WCAG 2.2 för bättre framtida tillämpbarhet och för att förutse policyförändringar.
Summering om WCAG-standarder
Övergången från WCAG 2.0 till 2.2 betyder en pågående ansträngning att förbättra webbtillgängligheten, med tanke på teknikens och användarbehovens föränderliga natur. Varje efterföljande version utökar inte bara den föregående utan introducerar också specifika kriterier för att ta itu med nya utmaningar i webbtillgänglighet, vilket gör internet mer inkluderande för alla användare. Det är faktiskt enklare att stödja de nyare versionerna då de har tagit bort flera delar som varit felaktiga och missvisande för tillgänglighet.
Kontakta oss för att få skräddarsydd hjälp med er tillgänglighets- anpassning!
Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation där vi kan diskutera era behov och hur vi kan hjälpa er med er tillgänglighetsanpassning. Tillsammans kan vi bygga en webbsida som inte bara uppfyller standarder, utan också gör skillnad för alla användare.
Använd vårt kontaktformulär "Offertförfrågan" i orangea fältet här nedan eller ring oss direkt för att komma igång. Vi ser fram emot att höra från er och vara er partner på er tillgänglighetsresa!