Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges främsta Joomla!®-webbyrå       031-38 60 600     info@joomlaproffs.se

Varför välja Joomla?

Varför välja
Joomla® CMS?

Joomla® har funnits sedan 2005 och har etablerat sig som en pålitlig och säker plattform för webbutveckling och driver idag 7% av världens alla CMS. Dess kod är stabil och och välskriven, vilket garanterar en smidig upplevelse för både webbplatsägare och utvecklare. Med ett stort antal inbyggda funktioner gör Joomla!® det möjligt för webbplatser att växa naturligt över tid. Joomla erbjuder också utmärkt stöd för flerspråkighet som standard, vilket gör det till ett utmärkt val för webbplatser med en internationell publik.

Joomlas moderna kodbas för version 4 inkluderar stöd för PHP 8 och byte till Vanilla JS (ifrån jQuery), vilket ger en kraftfull, snabb och flexibel utvecklingsmiljö. Dess backend är fullt WCGA 2.0-kompatibel, vilket garanterar tillgänglighet för alla användare (även administratörer). Som många bra open-source-projekt ägs Joomla® inte av något vinstdrivande företag. Joomla® har också en stark lista med kostnadseffektiva tredjeparts-tillägg som kan förbättra en webbplats funktionalitet ännu mer.

Joomla vs Wordpress

Joomla vs Wordpress

Även om vi uppskattar WordPress som världens mest populära CMS (vi bygger Wordpress-sajter också), tror vi att Joomla är ett bättre val för större webbplatser eller sidor som avser att växa. Här är fem punkter där vi anser Joomla är bättre:

  • Joomla plattformen och dess varumärke ägs inte av ett vinstdrivande företag, vilket innebär att de kan prioritera Joomla-gemenskapens behov över aktieägarnas vinster.

  • Joomla har ett stark inbyggd stöd för flera språk, vilket kan göra hanteringen av webbplatser på flera språk mycket enklare.
  • Joomla erbjuder sofistikerade alternativ för användaråtkomstkontroll inbyggt i kärnan, vilket gör det enkelt för administratörer att hantera användarnas behörigheter.
  • Joomlas backend är fullt WCGA 2.0-kompatibel, vilket gör det till det första och enda CMS:et att uppnå denna standard i administrationsgränsnittet.
  • Joomla är ett utmärkt val för större webbplatser eller de med planer på att växa och lägga till fler funktioner, eftersom det kan hantera mer komplexitet än WordPress ifrån början.

Tillgänglighet (WCGA 2.0) och Joomla

Tillgänglighet (WCGA 2.0)

Tillgänglighet är en avgörande aspekt av vilken webbplats som helst, och Joomla förstår detta. Joomla är fullt förenligt med WCGA 2.0-standarden för tillgänglighet i backenden, vilket gör det lätt för alla administratörer att navigera och använda den. Tillgänglighet är särskilt viktigt för offentliga sektorn och statliga webbplatser, eftersom de betjänar en bred användarbas med olika behov.

Dessutom är det nu möjligt att uppnå fullständig WCGA 2.0-kompatibilitet i både backenden och frontend med vår favoritfrontend-ramverk, YOOtheme Pro (WCGA 2.0-kompatibilitet introducerades i version 4.0+ av YOOtheme Pro). Detta är en unik kombination som säkerställer att alla användare enkelt kan komma åt och använda webbplatsens funktioner och innehåll.

Snabbmatskedja
Ingen överdriven kommersialisering

Hållbarhet & långsiktighet

Icke-kommercialisering är en viktig princip för Joomla-projektet. Som en av de mest populära öppna källkodslösningarna på marknaden har Joomla valt att undvika överdriven fokusering på kommersialisering genom plugin-shoppar eller moln-betaltjänster. Genom att inte ha något vinstintresse kan Joomla fokusera på att leda projektet och plattformen dit utvecklare och organisationer som använder Joomla vill ta det. Denna strategi har bidragit till att göra Joomla till en av de mest respekterade och långsiktiga öppna källkodslösningarna på marknaden och därför finns det inte "gafflade projekt" som t ex ClassicPress till Wordpress.

Joomla kan sitta lugnt i båten när marknader och trender spinner ur kontroll. Det är upp till oss företag som jobbar dagligen med Joomla att promota Joomla och dess funktioner och grundvärden. Vilket denna webbsida är ett ett bra exempel på!

Tillgänglighet (WCGA 2.0) och Joomla

Vilka är nackdelarna då?!

Det finns tre aspekter av Joomla som kan betraktas som nackdelar och bör nämnas.

  1. Joomla är en robust plattform med betydligt fler funktioner än till exempel Wordpress. Detta medför att gränssnittet har fler inställningar i backend. Även om många av dessa funktioner inte behövs i praktiken kan det skapa en något mer komplex användarupplevelse, särskilt för nya och oerfarna användare. Det är dock värt att notera att Joomla anses vara betydligt enklare att använda än Drupal, som är världens tredje mest populära CMS (efter Wordpress och Joomla).

  2. Eftersom Joomla inte har lika många installationer världen över som den otroligt populära Wordpress-plattformen är det möjligt att inte alla mindre byråer är lika bekanta med Joomla som de är med Wordpress. Det kan vara en faktor att beakta när man väljer samarbetspartner för sin Joomla-baserade webbplats. Det finns dock seriösa aktörer med gedigen kunskap om Joomla, och vi kan gärna informera er om vilka de är om ni är intresserade.

  3. För enklare webbplatser, såsom enklare bloggar, kan en stor plattform som Joomla vara överflödig. Ibland är det inte nödvändigt att använda en kraftfull verktygssats när enklare lösningar räcker till. Liknelsen kan göras med att använda en motorsåg för att beskära en liten gren – det är inte alltid det mest praktiska valet.

Den första aspekten kan övervinnas med lite vana och erfarenhet, medan den andra kan lösas genom att välja pålitliga samarbetspartners (gärna hör av er till oss så kan vi rekommendera seriösa aktörer med god Joomla-kunskap). Slutligen, den tredje punkten är ingen större utmaning då det finns många andra verktyg att välja mellan när man bygger enklare webbplatser.