Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges främsta Joomla!®-webbyrå       031-38 60 600     info@joomlaproffs.se

En lekfull stad
10 tips för att köpa domän till din webbplats

10 tips för att köpa domän till din webbplats

Artikelindex

 1. Introduktion
  • Vikten av att välja rätt domän
  • Översikt av artikeln
 2. Grundläggande förståelse av domäner
  • Vad är en domän?
  • Olika typer av domäner
 3. Tips 1: Välj ett lättihågkommen namn
  • Kort och koncist
  • Lätt att stava
 4. Tips 2: Undvik siffror och bindestreck
  • Varför enkelhet är nyckeln
  • Risker med missförstånd
 5. Tips 3: Gör en grundlig varumärkeskontroll
  • Kontrollera varumärkets tillgänglighet
  • Undvik rättsliga problem
 6. Tips 4: Välj rätt domänändelse
  • Fördelar med .com
  • När du ska överväga lokala toppdomäner
 7. Tips 5: Se till att domänen är SEO-vänlig
  • Nyckelord i domännamnet
  • Domänens inverkan på sökmotorranking
 8. Tips 6: Tänk på framtida skalbarhet
  • Välj ett flexibelt namn
  • Anpassa för tillväxt
 9. Tips 7: Undersök domänens historia
  • Kontrollera tidigare användning
  • Undvik negativ historia
 10. Tips 8: Skydda ditt varumärke
  • Köp relaterade domäner
  • Säkra ditt varumärkesnamn
 11. Tips 9: Överväg priset på domänen
  • Förstå kostnader
  • Budgetplanering
 12. Tips 10: Välj en pålitlig domänleverantör
  • Vad du ska leta efter hos en leverantör
  • Vikten av support och service
 13. Sammanfattning av tipsen
 14. Slutord
  • Summera artikeln
  • Uppmuntra till handling
 15. Vanliga Frågor (FAQ)
  • 5 unika frågor och svar

Introduktion till domänköp

Att välja rätt domän för din webbplats är en avgörande del av din online närvaro. En väl vald domän kan göra skillnaden mellan framgång och misslyckande i den digitala världen. I den här artikeln kommer vi att gå igenom 10 viktiga tips för att hjälpa dig välja en domän som passar din verksamhet perfekt.

Grundläggande förståelse av domäner

Vad är en domän? En domän är din webbadress, det unika namnet som besökare skriver in för att hitta din webbplats. Det är en integrerad del av din varumärkesidentitet online.

Olika typer av domäner Det finns flera olika typer av domäner, inklusive toppdomäner (TLDs) som .com, .org, och landspecifika domäner som .se för Sverige.

Idag finns också många nya moderna domäner som .mobil, .media, .studio, .game osv.

Tips 1: Välj ett lättihågkommen namn

Ett kort och koncist namn som är lätt att stava hjälper människor att komma ihåg din webbplats. Undvik komplicerade eller långa namn som kan vara svåra att minnas. Ofta kan en förkortning vara bättre.

Tips 2: Undvik siffror och bindestreck

Namn med siffror eller bindestreck kan leda till förvirring och misstag. Det är bäst att hålla namnet enkelt och rakt på sak.

Tips 3: Gör en grundlig varumärkeskontroll

Innan du bestämmer dig för ett namn, se till att det inte redan är upptaget eller skyddat som varumärke. Detta kan hjälpa dig att undvika framtida juridiska problem.

Tips 4: Välj rätt domänändelse

Medan .com är den mest populära och igenkända domänändelsen, kan det ibland vara lämpligt att välja en lokal domän som .se för att tilltala en specifik marknad. Idag finns det även en hel del nya "tuffa" domäner. Exempel är .studio och .io (IO = In and Out som är populärt i tekniskakretsar).

Tips 5: Se till att domänen är SEO-vänlig

Att inkludera relevanta nyckelord i ditt domännamn kan förbättra din synlighet i sökmotorer. Det är dock viktigt att inte överdriva med nyckelordsfyllning.

Tips 6: Tänk på framtida skalbarhet

Välj ett domännamn som är flexibelt och kan växa med din verksamhet. Undvik alltför specifika namn som kan begränsa din framtida verksamhet.

Tips 7: Undersök domänens historia

Kontrollera om domänen du överväger har använts tidigare och se till att den inte har någon negativ historik som kan påverka ditt varumärke. Sök på domännamnet på Google.se och se om ni hittar gamla träffar på forum och annat.

Tips 8: Skydda ditt varumärke

Överväg att köpa relaterade domäner och varianter av ditt namn för att skydda ditt varumärke och undvika förvirring. Är .net, .com och .se ledigt så se till att plocka upp allaihopa så att du inte får konkurrans på lika domäner i framtiden.

Tips 9: Överväg priset på domänen

Var medveten om kostnaderna för att köpa och underhålla domänen. Se till att den passar in i din budget. Om domänen är ledig är den ofta billig 100-200kr per år. Men behöver du köpa din domän på andrahandsmarknanden (Testa och sök coh se domäner till försäljning på https://sedo.com)

Tips 10: Välj en pålitlig domänleverantör

En bra leverantör erbjuder pålitlig service, bra kundsupport och rimliga priser. Gör din forskning innan du väljer en leverantör.

Störst i Sverige är Loopia.se

Sammanfattning av tipsen

Dessa 10 tips hjälper dig att välja en domän som stärker ditt varumärke och bidrar till din online framgång.

Slutord

Att välja rätt domän är en viktig beslut för alla som vill ha en framgångsrik närvaro på nätet. Följ dessa tips för att säkerställa att du gör ett informerat och strategiskt val.

Snart släppta domäner .se och .nu

Internetstiftelsen i Sverige rapporterar om domäner som snart blir lediga på denna adress: https://internetstiftelsen.se/domaner/registrera-ett-domannamn/se-och-nu-domaner-som-snart-kan-bli-lediga/


Vanliga Frågor (FAQ)

 1. Är det viktigt att välja en .com-domän? .com är fortfarande den mest igenkända och föredragna domänändelsen, men det är inte alltid nödvändigt. Beroende på din målgrupp och verksamhet kan andra toppdomäner eller landspecifika domäner vara mer lämpliga. Jobbar man uteslutande på den Svenskamarknaden så väger .se tyngre än .com. Men beroende lite på branch så kan .com ändå vara att föredra. Dock är det svårt att hitta bra korta .com addresser i 2024.

 2. Hur påverkar mitt domännamn SEO? Ett SEO-optimerat domännamn som innehåller relevanta nyckelord kan förbättra din webbplats synlighet i sökmotorer. Det är dock viktigt att balansera detta med varumärkets igenkännlighet. Häng inte upp er för mycket på SEO för domänen. Domänen kan vara vad som helst och ändå få hög placering på Google.

 3. Kan jag ändra min domän i framtiden? Det är möjligt att ändra din domän, men det kan påverka din varumärkesidentitet och sökmotorranking. Det är bäst att välja rätt domän från början. Det är jobbigt att byta domänen (speciellt med mailaddresser) så försök att tänk långsiktigt när du väljer domän. Men ibland måste man byta domän t ex vi företagsförsäljning och då går det att lösa.

 4. Hur lång bör mitt domännamn vara? Kortare domännamn är ofta att föredra eftersom de är lättare att komma ihåg och mindre benägna att missförstås. Försök att välja en domän som är lätt att säga i ett telefonsamtal så att det inte bli missförstånd. Försök att inte använda bindestreck.

 5. Vad händer om domännamnet jag vill ha redan är taget? Du kan överväga alternativa stavningar eller domänändelser. Ibland är det också möjligt att köpa domänen från den nuvarande ägaren. Det finns många företag som kan hjälpa er att få tag på upptagna domäner.

Gör så här om domänen är upptagen: Kolla om det finns något på domänen genom att peka er webbläsare mot den (kanske använder redan en organsiation domänen). Är det tomt så testa och göra en så kallad "whois" på den (https://who.is/), resultatet här kan ge er lite information om ägaren till domänen och när den senast betalades/förnyades. Man kan även se var domänen ligger (t ex Loopia) och då vet man något mer om vem som kan tänkas äga domänen. Sök på Sedo https://sedo.com/ och se om domänen kanske redan är till salu (alternativt, om ni hittar andra liknande domäner som "duger"). Är ni villiga att betala en slant för att få tag på domänen (notera att det kan handla om hundratusentalskronor idag för en bra .com adress, .se brukar man kunna köpa för 10-50 tusen) så kan ni kontakta "domänmäklare" som hjälper er ta kontakt med domänägaren och ge dom ett erbjudande.  

Hör av er om ni behöver hjälp att hitta en bra domän!

Einstein använder en bärbar dator
Detta är en artikel ifrån vår kunskapsbank

Välkommen till Kunskapsbanken för webbadministratörer på Joomlaproffs! Här hittar du en omfattande samling artiklar skräddarsydda för dig som hanterar en webbplats. Vår dedikerade webbyrå specialiserar sig på att bygga Joomla- och Wordpress-sajter med YOOtheme Pro-sidbyggaren. Vi är stolta över att erbjuda både avancerad programmering och högkvalitativt arbete till våra kunder till förmånliga priser. Utforska våra inlägg om optimering, SEO, serverteknik, filformat, tips och trix med mera. Låt oss hjälpa dig att maximera din webbplatspotential och uppnå en framgångsrik online närvaro.