Sveriges främsta Joomla-webbyrå
sv Swedish en English
08 maj 2017

Joomla 3.7 och Joomla 4.0

Joomla 3.7 och Joomla 4.0

Nya Joomla 3.7 är här med över 700 förbättringar. Mycket fokus har lagts för att förenkla användandet för webmasters. Det behövs nu betydligt färre klick för att göra de vanligaste sysslorna i Joomla och detta sparar tid för alla. Optimeringar i koden har också snabbat upp sidvisningar i backend avsevärt vilket resulterar i rappare arbete mellan alla funktioner.

Gränsnittet har fått ett plattare modernare utseende och flerspråkstödet är mycket enklare och kraftfullare att sköta.

”Anpassade fält” är en av de lite större nyheterna och är något där man tidigare fick förlita sig på tillägg. Med anpassade fält kan vi som programmerar till Joomla lättare skapa helt anpassade och skräddarsydda funktioner. Man kan t ex enkelt koppla in Googles-kartor eller en kalenderfunktion direkt i administrationen. Detta breddar användningsområdet för Joomla som plattform enormt mycket.

Som sagt är det över 700 förbättringar och detta märks också lite överallt i administrationsgränssnittet.

Joomla 3.8 (kommer i sommar)

Så vad händer i nästa version? En av de förbättringarna som inte kom med i Joomla 3.7 är det nya ”routersystemet” för URLer. De som jobbar med Joomla 4.0 (fortfarande i tidig utveckling) har jobbat fram en ny modern funktion för behandling av URLer och 404-felhantering.

Joomla 3.7 har samma router system som de haft sedan version 1.5 och detta börjar bli gammalt med dagens mått mätt. Routersystemet funkar fint för de flesta men på komplexa sidor och där man ställer höga krav på att komma högst på Googlesöklningar så saknas en del. Vi har tidigare enkelt löst detta genom att koppla in en tredjepartsplugin som t ex sh404sef eller JoomSEF. Nu skall utvecklarna bakom Joomla ta ett nytt grepp om URLer och hela SEO-funktionerna i Joomla. Detta blir också det första steget mot Joomla 4 som redan testas med den nya routern.

Joomla 3.9 (kommer i höst/vinter)

Joomla 3.9 har egentligen bara ett syfte och det är att göra uppgraderingen till Joomla 4.0 så enkel som möjligt. Alla funktioner och bryggor som behövs för att uppgradera till 4.0 skall vara med här för att så smärtfritt som möjligt uppgradera hela er sajt till nya Joomla 4.0.

Joomla 4.0 (kommer i början på nästa år)

Joomla 4.0 kommer vara den största uppgraderingen Joomla sett sedan 1.5. Vi följer utvecklingen med stort intresse och höga förväntningar och vi kommer skriva mer om denna versionen ju mer vi får veta. Ett helt nytt administrationsgränsnsitt håller nu på och utvecklas och vi kommer rapporerta mer om detta snart! Stay tuned för mer Joomla info.

Tidiga screenshots på Joomla 4 backend:

joomla-4-media-manager
joomla4-aa
joomla4-bb
joomla4-cc
joomla4-controlpanel
joomla4-dd
joomla4-ee
joomla401
joomla402
joomla403
joomla404
joomla4 bg2
module-joomla-4-manager

Joomlaproffs.se is not affiliated with or endorsed by the Joomla Project or Open Source Matters. The Joomla name and logo are used under a limited license granted by Open Source Matters the trademark holder in the United States and other countries.

© Copyright 2011 - | W&N Media AB