Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges främsta Joomla!®-webbyrå       031-38 60 600     info@joomlaproffs.se

8 jun, 2012

Joomla® 3.0 – Bootstrap (Twitter)

En person skriver pu00e5 en bu00e4rbar dator
Joomla® 3.0 – Bootstrap (Twitter)

Det dröjer inte länge tills den något experimentella versionen av Joomla 3.0 lanseras. Joomla .0 släpp är de mest experimentella versionerna och det är inte rekommenderat att använda dessa på live-sajter. Man bör åtminstone vänta tills 3.1 eller kanske till LTS...

En av de absolut största nyheterna är integrationen av Bootstrap (tidigare Twitter Bootstrap) som är ett användargränssnitt hjälpmedel för att skapa snygga och effektiva gränssnitt och funktioner med modern support för mobila enheter och andra touch-skärmar.

Bootstrap är grundat av personer från Twitter men är helt öppet och personer från hela världen hjälper till att ta projektet vidare. Bootstrap är naturligtvis helt byggt på öppen källkod och bygger på tekniker som HTML5, CSS3, LESS och Jquery.

Hela administrationsverktyget i Joomla håller nu på att konverteras till ett nytt gränssnitt baserat på Bootstrap. Ta en titt på YouTube seminariet i botten på artikeln för att se i detalj hur det nya admin-sidorna ser ut!

En annan integrerad del i Bootstrap är responsiva mallar. Det är inbyggt stöd för olika enheter från skärmar med 480px till stora skärmar på 1200+px allt skalas dynamiskt efter fönsterstorlek.

Jquery & MooTools

En annan mycket stor förändring i Joomla 3.0 är övergången från Mootools till Jquery. Jquery är helt klart mycket mer populärt än Mootools och många utvecklare har varit mycket frustrerade över konflikterna som brukar komma när man integrerar båda biblioteken. Fr o m Joomla 3.0 så kommer Jquery att vara standard och kommer va det som först och främst kommer användas i Joomla kärnan. Dock kommer 3.0 och 3.1 att skeppas med Mootools för att inte släppa kompatibilitet. Jag skulle dock tro att när Joomla är redo för 3.5 så kommer Mootools att skippas.

Bootstrap innebär många spännande möjligheter för både designers och utvecklare. Designers har med Bootstrap massor av enkla medel att skapa användarvänliga funktioner så som touchvänliga knappar, tooltips, dropdown, tabbar, modala meddelanden och mycket annat. Se exempel

För utvecklaren blir Joomla mer av ett API och programmeraren kan fokusera på sina PHP och Javascript istället för att försöka skapa användargränssnitt och CSS kod.

Dessutom blir Joomla sidorna mycket slimmare i storlek då vi standardiserar valen av javascript bibliotek.

Läs mer om Bootstrap här:

https://github.com/twbs/bootstrap

Läs även Brian Teemans artikel om gränsnittet i Joomla 3.0 https://brian.teeman.net/joomla/788-joomla-ui-jui-and-bootstrap

Online föreläsning

Föreläsning från 8 juni 2012 om Joomla 3.0 och Bootstrap

Kyle Ledbetter som jobbar på ebay och har använt och utvecklat till Joomla sedan 2005 berättar om planerna för ett gemensamt GUI-verktyg (bootstrap) i Joomla 3.0.

 Joomlaproffs utvecklar just nu en ny mall baserat på Bootstrap. Mer info kommer...

 


Taggar: