Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges främsta Joomla!®-webbyrå       031-38 60 600     info@joomlaproffs.se

8 maj, 2017

Joomla® 3.7 och Joomla® 4.0

En kaffekopp och en surfplatta på ett bord
Joomla® 3.7 och Joomla® 4.0

Joomla 3.7 har nyligen lanserats med över 700 förbättringar som fokuserar på att göra det enklare för webmasters att använda plattformen. Med färre klick kan de vanligaste uppgifterna utföras snabbare, vilket sparar tid för alla inblandade. Dessutom har kodoptimeringar snabbar upp sidvisningen i backend, vilket möjliggör smidigare arbetsflöden.

Gränssnittet har fått en modernare och plattare design, och flerspråkstödet är nu både enklare och kraftfullare att hantera.

En av de större nyheterna är införandet av "Anpassade fält". Tidigare var man tvungen att förlita sig på tillägg för denna funktion, men nu kan Joomla-utvecklare enklare skapa skräddarsydda och anpassade funktioner. Till exempel kan man smidigt integrera Google Maps eller en kalenderfunktion direkt i administrationsgränssnittet. Detta breddar användningsområdet för Joomla som plattform avsevärt.

Som nämnts tidigare finns det över 700 förbättringar i Joomla 3.7, vilket märks på flera ställen i administrationsgränssnittet.

Vad kan vi förvänta oss i nästa version, Joomla 3.8 (kommer i sommar)? En av de efterlängtade förbättringarna är det nya "routersystemet" för URL:er och hantering av 404-fel. Utvecklarna som arbetar med Joomla 4.0 har utvecklat en ny modern funktion för att hantera URL:er och 404-fel.

Det nuvarande routersystemet i Joomla 3.7 har använts sedan version 1.5 och börjar bli föråldrat enligt dagens standard. Det fungerar bra för de flesta användare, men för mer komplexa webbplatser och de som strävar efter att ranka högt i Google-sökresultaten finns det vissa brister. Tidigare har detta enkelt lösts genom att använda tredjepartsplugin som sh404sef eller JoomSEF. Nu tar Joomla-utvecklarna ett nytt grepp om URL:er och hela SEO-funktionaliteten i Joomla. Detta är också det första steget mot Joomla 4.0, som redan testas med det nya routersystemet.

Vad gäller Joomla 3.9 (kommer i höst/vinter) är syftet främst att göra uppgraderingen till Joomla 4.0 så smidig som möjligt. Alla funktioner och bryggor som behövs för att uppgradera till 4.0 kommer att finnas tillgängliga i Joomla 3.9 för att underlätta övergången till den nya versionen.

Joomla 4.0 (kommer i början av nästa år) kommer att bli den största uppgraderingen sedan Joomla 1.5. Vi följer utvecklingen med stort intresse och höga förväntningar, och vi kommer att fortsätta rapportera mer om denna version ju mer information vi får. Just nu utvecklas en helt ny administrationsgränssnitt och vi kommer att ge er mer information om detta snart! Håll er uppdaterade för mer information om Joomla.


Taggar: