Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges främsta Joomla!®-webbyrå       031-38 60 600     info@joomlaproffs.se

8 dec, 2023

Joomla® ELTS för 3.x - En översikt

En gammal sköldpadda i stad
Joomla® ELTS för 3.x - En översikt

Många sajter ligger kvar på Joomla® 3.x och detta behöver inte vara ett stort problem (ännu). Med Joomlas ELTS (långtidssupport) license får Joomla 3.x säkerhetsuppdateringar fram till 2025. Här är en liten sammanställning:

  1. Bakgrund och Behov: Joomla 3.x, en stabil och välutvecklad version av Joomla, har varit i bruk i över ett decennium. Trots Joomla-projektets övergång till version 4.x finns det fortfarande många webbplatser som använder 3.x. Dessa webbplatser står inför utmaningen att migrera till nyare versioner, vilket kan vara komplicerat på grund av tekniska, ekonomiska eller tidsrelaterade skäl.

  2. ELTS Programmet: För att stödja dessa webbplatser har Joomla-projektet lanserat ELTS-programmet. Detta erbjuder ytterligare 18 månaders säkerhetsstöd för Joomla 3.x, vilket förlänger dess livstid till den 17 februari 2025. Programmet ger webbplatsägare mer tid att genomföra en säker migration till Joomla 4.x utan att behöva oroa sig för säkerhetsrisker.

  3. Licensiering och Prissättning: För att delta i ELTS-programmet måste webbplatsägare köpa en licens för varje Joomla 3.x-webbplats de vill täcka. Licensen kostar 90€ per webbplats, vilket är en fast avgift för hela stödperioden på 18 månader, oavsett webbplatsens typ eller när licensen köps.

  4. Säkerhetsuppdateringar: Med en ELTS-licens får webbplatsägare tillgång till säkerhetsuppdateringar för Joomla 3.x. Dessa uppdateringar kommer att tillhandahållas genom ELTS-uppdateringsservern och inkluderar säkerhetspatchar för eventuella säkerhetsproblem som upptäcks under programmets varaktighet.

  5. Ekonomisk Hållbarhet för Joomla-projektet: Genom att lägga ut genomförandet av ELTS-programmet på tredjepartsleverantörer, som Djumla och Itronic, minskar Joomla-projektet belastningen på sin frivilliggemenskap. Dessutom blir en del av varje licensförsäljning en intäktskälla för Joomla-projektet, vilket bidrar till dess ekonomiska hållbarhet.

  6. Framtidsutsikter: ELTS-programmet är inte bara en lösning på kort sikt för nuvarande användare av Joomla 3.x, utan också ett experimentellt steg mot att utforska nya intäktsströmmar och säkerställa den finansiella hållbarheten för Joomla-ekosystemet.

Är ni fast i Joomla 3.x och behöver hjälp med säkerhet? Låt oss ta en titt på en möjlig uppgradering till Joomla 4 eller 5, alternativt lägga på ELTS support och uppdateringar på er webbplats.

Läs mer om Joomla ELTS på https://elts.joomla.org/