Tio myter om Joomla® CMS!
Angie Radtke svarar på tio myter kring Joomla!
1. Joomla! Är endast för interna/privata webbplatser:
Om uttalandet var "Joomla! är också för privata webbplatser ", så skulle jag instämma helhjärtat. I Joomlas grundläggande utförande är det mycket enkelt att administera och använda. Även med lite förkunskaper kan du snabbt få mycket professionellt resultat. Stora webbplatser kan enkelt implementeras med Joomla, förutsatt att webbdesignern/utvecklaren i fråga har den nödvändiga kunskapen.
Du kan hitta gott om exempel på Internet där Joomla använts till mycket små till enorma webbplatser.
2. Joomlas arkitektur är föråldrad:
Joomla! har alltid varit mer än ett rent CMS (content management system). Djupt i dess kärna finns en rad användbara funktioner som gör det enkelt för programmerare att skapa webbapplikationer. Med lanseringen av 1,7 i juli 2011, beslöts att separera de två utvecklingsvägarna för ramverket så att vi nu faktiskt har två delar i projektet: En A.) Joomla Plattform, B.) Joomla CMS.
Joomla! Plattformen kan användas i mycket olika områden, allt från en enkel webbapplikation till komplexa applikationer. Dessa kan vara e-handelsystem, utveckling av affärssystem eller till och med kartläggning av specifika affärsprocesser. En ny funktion är enklare integration av applikationer på kommandoraden. Joomla! CMS å andra sidan är ansvarig för allt som kräver bra CMS. Hela systemet bygger på objektorienterad PHP-kod. Separationen av logik och desgin uppnås genom MVC (model / view / controller) -principen, som ger oss särskild friheten när det gäller utformningen av HTML-utdatan. Jag vet faktiskt inte hur en sådan arkitektur kan anses föråldrad.
3. Joomla är osäkert och lätt att hacka:
Detta rykte har flytit runt under en lång tid. Joomla! är mycket enkelt att installera och har relativt få krav på dess server och den person som skall utföra installationen. Amatörer installerar ofta Joomla på de många billiga webbhotell där ute, ofta med svaga lösenord, föråldrade tillägg och andra exempel på administrativ vårdslöshet. Om användaren sedan fastnar, skyller han ofta på Joomla! och inte de säkerhetsproblem som webbhotellet har eller användarens egen vårdslöshet.
Det är viktigt att skilja mellan Joomla! Core och en Joomla! installation med ytterligare installerade tillägg. I många fall är det tilläggen som öppnar dörrarna. Joomla! är en av de mest använda CMS i världen och därför är det verkligen ett mer sannolikt mål för hackare än mindre utbredda CMS-system. Om du vill läsa mer om Joomla säkerhet, bör du besöka Joomlas säkerhetsdokumentation och ta reda på mer: https://docs.joomla.org/Category:Security_Checklist.
4. Joomla! webbplatser är markerade som malware och är därför ofta otillgängliga:
Jag har arbetat med Joomla! under många år, men det har aldrig hänt mig ännu. Detta beror förmodligen på det faktum att jag är mycket noga och granskar de tillägg jag installerar. En dålig plugin kan öppna och riskera en hel joomlabaserad webbplats.
5. Joomla modulerna bygger ofta på tabeller i sin layout:
Detta stämmer inte sedan flera Joomla versioner tillbaka. Men det finns fortfarande några moduler från tredjeparts leverantörer som använder tabeller. I avsnittet om arkitektur har jag redan nämnt MVC principen och dess betydelse för HTML-utdata. Om en modul har otillräckligt HTML-utgång kan detta enkelt ändras med hjälp av "overrides" i mallen. Detta innebär inte mycket ansträngning, speciellt för moduler, när mängden av HTML-kod som matas ut är så begränsad.
6. Joomla är för stort, för kraftfullt och för segt för de flesta webbsidor:
Enligt en fördom är Joomla! bara för små webbplatser, enligt en annan, är det för stort - hur ska ni ha det? Frågan om vilket CMS som är bäst kan inte besvaras, det beror bara på vad du vill använda det till. Det finns några bra Open Source Content Management system med olika inriktningar. Vilket som är det bästa att använda för ett visst projekt måste avgöras noggrant - men många webbdesigners fixar inte att utvärdera detta. För en webbplats med endast fem undersidor är Joomla! säkert överdimensionerat.
7. Joomlas texteditor är endast för experter och webbproffs:
Den viktigaste uppgiften för ett CMS-verktyg är att hantera innehåll i strukturerad form och hur det visas. WYSIWYG-redigeraren ansvarar för formateringen. Joomla! utgör grunden för den tekniska integrationen av många olika redigerare, som integreras i systemet som plugins. Som standard kommer Joomla! med Tiny MCE eller codemirror, men det finns många andra redigerare som kan laddas ner som ett paket, redo att installeras. För min del föredrar jag JCE som kan konfigureras med fin precision. Du kan bilda användargrupper och tillåta eller förbjuda dem att göra de mest skiftande saker. Inte alla användare av systemet måste använda samma editor, och detta gäller alla WYSIWYG-redigerare. Du kan installera flera redigerare och hänföra dem till enskilda användare. På så sätt blir alla nöjda.
8. Joomla utvecklas inte tillräckligt snabbt:
Under de senaste månaderna har utgivningscykeln varit ett hett debatterat ämne i Joomla-gemenskapen. Det kommer nu komma en ny större version var sjätte månad. Joomla! 2,5 släpptes som planerat i januari i år. Men kom ihåg att vissa saker tar sin tid att verkligen fungera korrekt. Om saker och ting inte går tillräckligt snabbt för dig, är du välkommen att vara med och delta i utvecklingen själv.
9. Joomla är inte tillräckligt flexibelt:
Detta är en fördom som är mycket vag och att jag kan bara spekulera om den. En Joomla! artikel beshur den visas. Men ibland önskar användare ytterligare fält vars innehåll kan lagras och är sökbar i databasen. Denna funktion är tyvärr ännu inte tillgängliga i Joomla! Core. Så du måste ta till ContentConstructionsKits, såsom K2, Flexicontent eller Seblod. Vi får se om något börjar hända inom en snar framtid i detta avseende i Joomla! Core, och om vi kanske inte längre behöver de extra tilläggen för ett CCK i framtiden.
10. Joomlas förvaltning av användarrättigheter är alltför komplicerat och lämpar sig inte för smidiga arbetsflöden:
Från version 1.6 och framåt har Joomla! erbjudit ett mycket välgjort och justerbart system för användarrättighter. Särskilt för mycket stora webbplatser med många redaktörer kan mycket komplexa situationer dyka upp. Här kan du som administratör noga överväga vem som får göra vad och vem som tilldelas vilken grupp. Joomla! erbjuder många alternativ för detta. För att använda dem måste du bekanta dig med Joomla! ACL-system. Detta kan ta lite tid, men när du har förstått det fungerar det i allmänhet mycket bra. Om du vill ha en mer grafisk översikt över detta, ta en titt på förlängningen ACLManager.