Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges främsta Joomla!®-webbyrå       031-38 60 600     info@joomlaproffs.se

13 apr, 2012

Varför man bör uppgradera till Joomla® 2.5!

En person skriver pu00e5 en bu00e4rbar dator
Varför man bör uppgradera till Joomla® 2.5!

Joomla 2.5 är verkligen ett stort positivt steg för Joomla och dess gemenskap men det har också skapat en del förtvivlan bland gamla Joomla 1.5 sidor i Sverige. ”Ska jag uppgradera nu eller vänta till senare?” har blivit en vanlig fråga bland företag med en joomla hemsida.  Här försöker jag förklara lite mer i detalj hur ni kan ta ett beslut i frågan.

Det negativa med att inte uppgradera:

Säkerheten – Chansen att bli ”hackad”

Detta är helt klart den största och viktigaste punkten. I september 2012 slutar Joomla 1.5 att få säkerhetsuppdateringar vilket lämnar er webbsida lite osäker för framtida säkerhetsproblem. Dock om man hoppar på Joomla 2.5 kommer man att ha säkerhetsuppdateringar i nästan 2 år framöver.

Utvecklingen stannar upp

Eftersom utvecklare av komponenter, moduler och tillägg börjar fokusera på att använda alla fördelar som Joomla 2.5 ger slutar de att uppdatera och förbättra sin gamla 1.5 kod. Detta gör att de funktioner ni har på er 1.5 hemsida idag stannar upp och slutas att förbättras. Det ända alternativet är att skriva anpassad kod för att special bygga de funktioner ni behöver vilket blir mycket kostsamt.

Servrarna/webbläsarnas uppgraderas

Webbhotell och andra webbhostingföretag uppgraderar deras mjukvara till senaste MySQL och PHP vilket gör att det kan uppstå problem i äldre versionen av Joomla. Även webbläsare på stationära, smartphones och surfplattor uppdateras och fasar ut gamla sätt att rendera och visa webbsidor. Just i smartphones börjar detta bli mycket tydligt.

Att investera i en gammal Joomla är dumt

Om ni börjar att göra investeringar i specialfunktioner och design/mallar på er 1.5 är det inte säkert att det är smidigt att flytta över detta till 2.5. Det är bättre att göra migrationen till Joomla 2.5 först och sen investera i den plattformen.

Det positiva med att uppgradera till Joomla 2.5

Bättre Sökordoptimering / SEO

Joomla har utvecklats mycket med sökordoptimeringen det senaste. Den senaste Joomla gör allt helt rätt för bra google placering i sitt grundsystem och det har blivit enklare att administrera detta för er.

Enklare och effektivare administration

Massor av nya funktioner för att effektiv hantera ert innehåll i er Joomla sida har tillkommit. Bland annat så är det mycket enklare att göra flera val samtidigt med kopiering, flyttning mm. Joomla 2.5 sparar er väldigt mycket tid genom att ha mer intuitiva lösningar för en webbmaster.

Enkla ”ett klick” uppgraderingar

Den senaste Joomla 2.5 har ett otroligt lättanvänt systemt för att bli notifierad och sedan utföra uppdateringar av Joomla kärnan och alla installerade komponenter, moduler och tillägg (plugins).

Tillgång till de senaste komponenterna och tilläggen

Bara det att kunna va med i spetsutvecklingen och få tillgång till förbättringarna som görs i Joomlas kärna och alla tredje parts utvecklade komponenter är ett starkt argument till att uppgradera. Vi ser redan hur gamla Joomla 1.5 sidor börjar bli "dammiga".

Måste man uppgradera nu med en gång då?

Nej, än så länge är det ingen panik. Joomla 1.5 kommer som sagt tidigare i artikeln att få säkerhetsuppdateringar fram till september i år. Vilket ger er gott om tid att planera för er uppgradering.

Hör av er för en kostnadsfri utvärdering vad er sida skulle kosta att uppgradera.


Taggar: